Портал в режимі тестування та наповнення
Делегація Уряду України на чолі з Леонідом Тимченком взяла участь у сесії Комітету ООН з насильницьких зникнень
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 14:00

Участь у 27-ій сесії Комітету ООН з насильницьких зникнень взяла делегація Уряду України у складі представників МВС, СБУ та ОГП на чолі із заступником Міністра внутрішніх справ України Леонідом Тимченком 23-24 вересня у м. Женева, Швейцарська Конфедерація.

Так, глава української делегації поінформував членів Комітету ООН про виконання Україною зобов’язань за Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, зокрема щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

«Наша держава вживає й буде вживати необхідних заходів задля вирішення усіх питань, пов’язаних із захистом усіх осіб від насильницьких зникнень, - зазначив Леонід Тимченко. - Відтак стаття 3 Конвенції знаходить своє віддзеркалення у статті 5 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин». Також саме цим Законом реалізовано статтю 4 Конвенції щодо впровадження у національному кримінальному праві насильницького зникнення як правопорушення (ст. 146-1 КК України). З метою імплементації Римського статуту Верховною Радою України у першому читанні прийнято проєкт закону, яким передбачено доповнення Кримінального кодексу статтями про злочини проти людства, до яких буде належати насильницьке зникнення в розумінні статті 5 Конвенції».

Як повідомив Леонід Тимченко, з вересня 2015 року правоохоронними органами України обліковано понад 5 тисяч кримінальних правопорушень, розпочатих за різними статтями закону про кримінальну відповідальність, зокрема за ст. 146-1 (Насильницьке зникнення) та за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, що безпосередньо пов’язані з насильницькими зникненнями, зокрема, за фактами позбавлення волі понад 14 тисяч цивільних осіб.

«Окремої уваги заслуговують результати розслідування слідчими органів безпеки фактів примусового переміщення протягом 2022-2024 років українських дітей на тимчасово окуповані території України, їх депортації у рф і республіку білорусь та примусового надання їм громадянства рф, передачі під опіку в російські сім’ї та усиновлення, - зауважив він. - На підставі зібраних беззаперечних доказів протиправної діяльності та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення ряду керівників окупаційних органів, двом депутатам державної думи федеральних зборів російської федерації».

Надважливим є те, що Міжнародний кримінальний суд у справі щодо незаконного переміщення та депортації російською стороною українських дітей видав ордер на арешт путіна та уповноваженої президента рф у справах дітей львової-бєлової.

Окрім цього, органами прокуратури України за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень, розпочатих за фактами насильницького зникнення, повідомлено про підозру 275 особам в 137 кримінальних провадженнях у зв’язку із чим, для віддання правосуддю винних за це осіб направлено 119 обвинувальних актів стосовно 241 особи.

«Зважаючи на прагнення забезпечення вимог Конвенції, належної фіксації та розслідування кожного вчиненого випадку насильницького зникнення, Україна вживає заходів щодо встановлення своєї компетенції здійснювати юрисдикцію стосовно злочину насильницького зникнення у кожному з випадків, коли цей злочин учинено на суверенній території, що знаходиться під юрисдикцією України, а також коли зникла особа є громадянином нашої держави», - наголосив Леонід Тимченко.

Також під час засідання глава української делегації поінформував про роботу Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який почав функціонувати з квітня 2023 року.

''Особи, дані щодо яких перебувають у Реєстрі, потенційно можуть бути жертвами насильницького зникнення, - зазначив Леонід Тимченко. - Адже держава-агресор, з одного боку, не виконує свої міжнародні зобов’язання, передбачені Женевськими конвенціями, що унеможливлює здійснення впливу на неї, як на сторону збройного конфлікту, а з іншого боку, не є державою-учасницею Конвенції».

Водночас росія є учасником Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та підтримала Резолюцію Генеральної асамблеї ООН № 47/133 від 18 грудня 1992 року, якою ухвалено консенсусом Декларацію про захист усіх осіб від насильницького зникнення, у яких також закріплена заборона насильницького зникнення, наголосив глава делегації.

Підсумовуючи, Леонід Тимченко наголосив, що запобіжником учиненню насильницьких зникнень в Україні є закінчення війни рф проти України, тому стратегічна мета нашої держави - це всеохоплюючий, справедливий та сталий мир в Україні для безпеки всього світу, якого сподіваємось досягнути через українську ініціативу «Формула миру Президента України Володимира Зеленського».

 

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux