Портал в режимі тестування та наповнення
Безбар’єрність має стати нормою життя нашого суспільства та абсолютним стандартом для усіх нас
Опубліковано 25 жовтня 2023 року о 10:30

«Автошколи для людей з інвалідністю» – флагманський проєкт МВС, який реалізується у рамках ініціативи «Без бар’єрів» Першої леді України Олени Зеленської. На дорозі  всі рівні, у всіх однакові умови. Тому можливість людям з інвалідністю водити машину – дуже важлива!

Щодня в Україні збільшується кількість людей з інвалідністю серед цивільних та військових. Треба охопити й тих людей, які набули інвалідність ще до війни та уже давно мають намір стати водіями.

Мета проекту: Створення зручної та якісної державної послуги навчання керуванню автомобілем та з отримання посвідчення водія на право керування транспортним засобом для людей з інвалідністю з порушеннями опорно-рухового апарату.

Розширення можливостей підрозділів територіальних сервісних центрів МВС та мережі автошкіл на базі закладів вищої освіти МВС для людей з інвалідністю, які прагнуть навчатись керуванню автомобілем та отримати посвідчення водія.

Переваги проєкту МВС:

1) Навчання та складання іспитів у інклюзивних приміщеннях.

2) Доступна інфраструктура та максимально безбар’єрний простір.

3) Навчання у змішаних інклюзивних групах або індивідуально.

4) Можливість теоретичного навчання в дистанційному форматі.

5) Індивідуальне навчання за зручним графіком.

6) Адаптовані до потреб осіб з інвалідністю навчальні плани і програми.

7) Сертифіковані та сучасні учбові автомобілі з ручним керуванням.

8) Підтримка та консультування на кожному етапі навчання.

9) Досвідчені викладачі та інструктори, які пройшли додаткове навчання.

Інформація про тривалість та вартість курсу навчання: 64 години — курс теоретичного навчання, 40 годин — курс практичного навчання, 11 тижнів — загальна тривалість. Орієнтовна вартість навчання: 6000 грн.

Перелік вимог до майбутніх водіїв:

1) Бажають навчитися керувати автомобілем з ручним керуванням.

2) Відсутні медичні протипоказання (захворювання і вади), за наявності яких особа не може бути допущена до керування транспортними засобами категорії «В».

3) В наявності необхідний перелік документів.

Як долучитися до навчання (6 етапів)?

1 етап: Отримати медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом.

Пройти медогляд кандидатів у водії транспортних засобів в будь-якому закладі охорони здоров’я, який проводить огляд таких осіб, та отримати довідку за формою 083/о.

2 етап: Обрати автошколу для теоретичної підготовки та подати документи. Для зарахування на навчання необхідно підготувати:

  • заяву на ім’я директора автошколи із зазначенням своєї адреси та категорії транспортного засобу, право на керування яким особа бажає отримати;
  • копію паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство чи спеціальний статус;
  • копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • або повідомлення про відмову від його прийняття;
  • дійсну на дату подання документів медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортним засобом;
  • одну кольорову фотокартку розміром 3,5 на 4,5 см.

3 етап: Пройти теоретичний курс навчання в автошколі. Прослухати курс лекцій та отримати свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки за встановленою формою.

4 етап: Скласти теоретичний іспит в сервісному центрі МВС. Для складання теоретичного іспиту необхідно при собі мати:

  • копію паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство чи спеціальний статус;
  • копію одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або повідомлення про відмову від його прийняття;
  • дійсну на дату подання документів медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій;
  • квитанція про внесення плати за послугу.

5 етап: Пройти практичну підготовку в автошколі, що здійснює підготовку людей з інвалідністю.

До практичної підготовки в закладі допускаються особи, які успішно склали теоретичний іспит у територіальному сервісному центрі МВС. Для зарахування на навчання подаються ті ж документи, що зазначені у етапі 2. Після практичної підготовки складається внутрішній іспит та видається свідоцтво.

6 етап: Скласти практичний іспит в сервісному центрі МВС та отримати посвідчення водія. Іспит складається в сервісному центрі МВС, на транспортному засобі з ручним керуванням. Водійське посвідчення отримується в тому ж сервісному центрі МВС, де складається теоретичний іспит.

Ми говоримо про зручність і про те, що держава забезпечує зі свого боку безперервний супровід: Автошколи — навчання, а сервісні центри МВС — екзаменацію.

З липня  в Україні працюють п’ять автошкіл для людей з інвалідністю. Автошколи  вжепрацюють на базі закладів освіти МВС України у Києві, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Львові та Дніпрі:

— Національна академія внутрішніх справ (Київська область, ТСЦ МВС №8041: м. Київ, вул. Перемоги, 20);

— Харківський національний університет внутрішніх справ (Хмельницька область, ТСЦ МВС №6843, м. Кам’янець-Подільський, пр. Грушевського ½);

— Донецький державний університет внутрішніх справ (м.Кропивницький, ТСЦ МВС №3541, просп. Інженерів, 9/92);

— Львівський державний університет внутрішніх справ (ТСЦ МВС №4649: с. Зимна Вода, вул. Городоцька, 16);

— Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ (м. Дніпро, ТСЦ МВС №1249, просп. Слобожанський, 31Д).

Шоста автошкола на базі Одеського державного університету внутрішніх справ отримала сертифікат про державну акредитацію для навчання майбутніх водіїв, зокрема, осіб з інвалідністю на категорію «В». Адреса м. Одеса, пров. Сабанський, 4. Телефон +380 (94) 949 80 70.

Територальний сервісний центр  МВС № 5154, який буде приймати іспити після навчання у вказаній автошколі  розташовано за адресою: м.Одеса, вул. Аеропортівська, 27/1

Реалізовуємо флагманський проєкт МВС «Автошколи для осіб з інвалідністю», спрямований  на соціальну адаптацію до суспільного життя та рівні можливості для всіх, хто має інвалідність, прагне опанувати навички керування автомобілем і отримати посвідчення водія в нашому регіоні — РАЗОМ!

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux