Портал в режимі тестування та наповнення
Батальйон поліції Одещини «Шторм» – 10 років на захисті України
Опубліковано 14 квітня 2024 року о 09:00

У річницю створення спецпідрозділу хочемо нагадати про нього і подякувати хлопцям та дівчатам за той щит, який вони тримають усі ці роки, боронячи рідні землі та людей.

Добровольчий батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Шторм» створений 14 квітня 2014 року у структурі правоохоронних органів Одещини. За задумом, він повинен був у разі ускладнення ситуації на «слов'янському» або «маріупольському» напрямках стати першим ешелоном оборони міста від «братської гібридної агресії».

Формувався спецпідрозділ виключно добровольцями з усіх регіонів України. Деякі бійці вступили до його лав відразу після Революції Гідності. Перша ротація «Шторму» в зону проведення Антитерористичної операції відбулася через місяць після його формування.

20 липня 2014 року озброєні легкою стрілецькою зброєю 50 штормівців відправилися в зону бойових дій на сході України. В ходi серпневих боїв, після кількох днів артилерійських і мінометних обстрілів, воїни батальйону в районі селища Георгіївка вступили в бойове зіткнення із російськими пiдроздiлами Псковської десантної дивізії. В результаті бою були захоплені дві російські бойові машини десанту і підбитий один танк. 23 серпня одесити без втрат вийшли з оперативного оточення і вивели у безпечне місце колону цивільних машин з мирними жителями і їхнім майном.

24 серпня під час виконання бойового завдання «Шторм» поніс перші втрати. В цей день загинули бійці Вадим Рудніцький та Степан Петрівський. 

У Луганській області батальйон перебував до жовтня 2014 року. З осені 2014-го спецпідрозділ зайнявся забезпеченням безпеки в Одеській області. Це був непростий період: обстановка залишалася нестабільною, в місті регулярно звучали вибухи. Штормівці прикривали небезпечні напрямки державного кордону, охороняли особливо важливі об'єкти, несли чергування на блокпостах і оперативно виїжджали на проблемні ділянки.

У вересні 2015 року рота «Болград» увійшла до складу батальйону «Шторм» як третя рота. В її оперативне обслуговування входять вісім районів Одеської області: Болградський, Ізмаїльський, Ренійський, Арцизський, Кілійський, Татарбунарський, Саратський та Тарутинський. Основними завданнями були визначені підтримка громадського порядку при проведенні масових заходів, а також боротьба з озброєними злочинцями та воєнізованими незаконними збройними формуваннями.

З осені 2015 року бійці «Шторму» забезпечували порядок в зоні АТО в Донецькій області.

Після створення Національної поліції України батальйон перейшов в її підпорядкування та продовжує виконувати службові і бойові завдання, як в Одеській області, так і в зоні бойових дій на сході України.

Дякуємо кожному захиснику і кожній захисниці за самовіддану службу. Нехай Господь оберігає, додає здоров’я і допомагає долати всі перешкоди на вашому шляху.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux