Портал в режимі тестування та наповнення
Викликали поліцію і не могли пояснити, навіщо: менш ніж за місяць правоохоронці притягнули до відповідальності 18 жителів Березівщини за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб
Опубліковано 27 липня 2023 року о 16:30

Серед правопорушників чоловіки і жінки віком від 23 до 84 років. Відносно них поліцейські винесли постанови та застосували стягнення у вигляді штрафів. 

Люди дзвонили на спецлінію «102» і повідомляли, що їм погрожують сусіди або що їх вдома побили родичі. Деякі  стверджували, що у них або їхніх близьких осіб викрали майно. Були заяви про жорстоке поводження з твариною, ДТП, вбивство. 

«Поліцейські перевіряють кожне повідомлення про правопорушення. Жоден з цих сигналів, на які реагували не лише правоохоронці, а й медики, не підтвердився. Пояснити свої дії заявники не змогли, більшість із них знаходилася у стані алкогольного сп’яніння», - розповів т.в.о. заступника начальника відділу превентивної діяльності Березівського районного відділу поліції Вадим Кузнецов.

Капітан поліції також зазначив, що правоохоронці провели профілактичні бесіди з громадянами і склали відносно них постанови за статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 3400 гривень.

За завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, настає відповідальність, передбачена частиною 1 статті 259 Кримінального кодексу України, що тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років. А за те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стануть критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я, освіти або якщо воно спричинить тяжкі наслідки чи буде вчинене повторно – громадянина чекає від чотирьох до восьми років позбавлення волі, згідно з частиною 2 статті 259 ККУ.

«Важливо усвідомити: на перевірку кожного повідомлення про правопорушення, загрозу безпеці громадян спецслужби витрачають значні ресурси, сили та час. І поки перевіряються завідомо неправдиві повідомлення людей, яким захотілося пожартувати або перевірити швидкість спецслужб, інші чекають на допомогу, якої дійсно потребують, - зауважив Вадим Кузнецов. 

Нагадаємо: нещодавно начальник відділу служби «102» поліції Одещини підполковник поліції Роман Лишковят розповідав, як громадяни інколи зловживають телефоном екстреної лінії Національної поліції, аби пожартувати, виплеснути накопичений через життєві негаразди гнів, і закликав користуватися нею лише у крайніх випадках, коли потрібна негайна допомога правоохоронців.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux