Портал в режимі тестування та наповнення
Начальник відділу служби «102» поліції Одещини Роман Лишковят: «Іноді люди, які нам телефонують, хуліганять або просто жартують. Шкода згаяного часу»
Опубліковано 06 липня 2023 року о 10:20

Підполковник поліції розповідає, що громадяни інколи зловживають телефоном екстреної лінії Національної поліції, аби пожартувати, виплеснути накопичений через життєві негаразди гнів, і закликає користуватися нею лише у крайніх випадках, коли потрібна негайна допомога правоохоронців.

– Лише у червні поточного року оператори служби «102» поліції Одещини відреагували та опрацювали майже п’ятдесят тисяч телефонних дзвінків громадян. У середньому – це більше ніж півтори тисячі викликів за добу. На превеликий жаль, чимало абонентів дзвонять без нагальної потреби, як правило, це люди із ознаками психічного розладу здоров’я або нетверезі громадяни. Від них оператори можуть почути нецензурну лайку, завідомо неправдиві повідомлення щодо скоєння злочинів, або прохання про послуги, не пов’язані з виконанням поліцейських функцій, - говорить начальник відділу служби «102» ГУНП в Одеській області Роман Лишковят.

Він наголошує, що подібні телефонні дзвінки відволікають працівників спецлінії 102 від реагування на важливі повідомлення, де люди потребують реальної допомоги поліції. Лише за червень таких дзвінків було 34. Відносно 20 осіб, яких поліцейські вже встановили, було складено адміністративні протоколи. 19 – за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 173 КУпАП (дрібне хуліганство), та 1 – за статтею 183 того ж кодексу, тобто за завідомо неправдивий виклик поліції на злочин, якого насправді не було. 

Дані адміністративні матеріали правоохоронці скерували до суду для розгляду та притягнення винних до відповідальності.  Згідно з чинним законодавством, правопорушникам загрожує накладення штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи на строк до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Крім того, варто нагадати, що за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, настає відповідальність, передбачена частиною 1 статті 259 Кримінального кодексу України. Вона тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років.  А за те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стануть критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я, освіти або якщо воно спричинить тяжкі наслідки чи буде вчинене повторно – настає відповідальність, передбачена частиною 2 статті 259 Кримінального кодексу України у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.

– Важливо, щоб кожний зрозумів, що поліцейські задля забезпечення безпеки громадян, підтримання правопорядку та збереження стабільної оперативної обстановки в регіоні щодня працюють у посиленому режимі – 24/7. Від швидкості реагування на телефонні дзвінки, опрацювання отриманої інформації, її скерування до найближчих нарядів поліції та їхнього прибуття на місце події може залежати чиєсь життя. Через витрату часу оператором на оформлення чогось жарту втрачається можливість запобігти чи припинити реальне правопорушення або оперативно затримати зловмисника. Реагуючи  на завідомо неправдиві виклики або які не пов’язані з безпекою людей, поліція витрачає величезні матеріальні ресурси та дорогоцінний час, - зазначає підполковник поліції Роман Лишковят і закликає не зловживати телефоном екстреної лінії Національної поліції України «102».

Нагадаємо: не так давно Роман Лишковят розповідав про залаштунки екстреної служби поліції Одещини «102».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux