Портал в режимі тестування та наповнення
Інспекторка сектору з протидії домашньому насильству Аліна Воронцова: «Бʼє – отже любить? Ні, бʼє – отже буде притягнутий до відповідальності»
Опубліковано 13 червня 2024 року о 15:25

Цього тижня правоохоронці, які денно протидіють домашньому насильству, розповідали жителям та гостям Одеси про те, як розпізнати це правопорушення та куди звертатись по допомогу.

Основними завданнями підрозділу є попередження та протидія такому ганебному явищу, як домашнє насильство, допомога та захист потерпілих, які постраждали від дій кривдників.

«Під час чергувань здебільшого ми маємо справу з конфліктуючими подружніми парами, в яких правопорушниками є як чоловіки, так і жінки. Бувають виклики, коли домашнє насильство вчиняють діти різного віку  відносно батьків», - говорить інспектор сектору з протидії домашньому насильству відділу превенції Одеського районного управління поліції № 1 майор поліції Олександр Морозов.

Про одну з таких ситуацій розповіла його напарниця – лейтенантка поліції Аліна Воронцова.

«Ввечері нам надійшов виклик від місцевої жінки, яка повідомила, що в багатоповерхівці на вулиці Академіка Корольова, де вона мешкає, чутно крики сусіда, він благає про допомогу. Ми вже були в дорозі, коли надійшло ще одне звернення від самого чоловіка. Він повідомив, що його б’є нетверезий син. Прибувши до оселі, ми виявили 79-річного потерпілого з рубленою раною голови та кровотечою, тому супроводили його до лікарні. 53-річний син, який  побив батька за те, що останній нібито не правильно смажив картоплю, втік з дому. Ми його затримали згодом, коли він повернувся і почав вибивати в квартиру двері. Ось так через дрібниці породжується насильство, яке іноді призводить до непоправних наслідків. У цьому конкретно випадку, за висновком медиків, літній чоловік отримав легкі тілесні ушкодження. Відтак, замість адміністративних матеріалів за домашнє насильство, на яке ми попередньо їхали, відносно правопорушника дізнавачі розпочали провадження за ст. 125 Кримінального кодексу України, якою й кваліфікується легке тілесне ушкодження».

Правоохоронці розповіли перехожим про види домашнього насильства – фізичне, психологічне, економічне та сексуальне, а також навели приклади їх проявів.

Серед порад, які поліцейські дали громадянам, – не замовчуйте та не приховуйте домашнє насильство, пам’ятайте, що такі фрази як «бʼє, бо любить», «сама (сам) спровокувала (спровокував)», «сидітимеш вдома» та подібні – це прояв насильства, якому не місце в сім’ї.

Якщо ви стали жертвою чи свідком домашнього насильства, не замовчуйте, а обов’язково повідомте про це до територіального підрозділу поліції, на спецлінію Національної поліції «102» або на Національну чи Урядову «гарячу лінію» з протидії домашньому насильству за номерами 116123 і 1547.

Одеське районне управління поліції №1 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux