Портал в режимі тестування та наповнення
Ювенальна поліція Одещини: Частіше за все діти уходять з дому через непорозуміння з батьками
Опубліковано 14 березня 2023 року о 09:40

Правоохоронці, які займаються питаннями безпеки неповнолітніх, проаналізували матеріали щодо зникнення дітей у 2023 році. Інформація корисна для батьків та громадян, які їх замінюють.

З початку 2023 року до поліції надійшли повідомлення про зникнення 102 дітей. Усіх їх правоохоронці оперативно розшукали. 

Ювенальні поліцейські зазначають, що переважно з дому тікають діти віком від 14 до 16 років. Процент дівчат та хлопців, які люблять «помандрувати» без попередження й дозволу дорослих, приблизно однаковий. Більшість підлітків так проявляє своє бунтарство після сварок з батьками або опікунами, бо не розуміє, що цим наражає себе на небезпеку. Невеликий процент дітей підліткового віку просто уходить гуляти, бо так захотілося. І найменше діток молодшого віку губиться під час прогулянок. Дехто з них не може відшукати дорослих у натовпі чи дорогу додому, а дехто, загравшись, забуває про час, примушуючи батьків хвилюватися.

«На щастя, майже 90 % неповнолітніх ми розшукуємо в першу ж добу, інші 10 % – протягом кількох днів. Ніхто з дітей, яких нам довелося розшукувати цьогоріч не постраждав від протиправних посягань, - зазначає начальниця відділу ювенальної превенції ГУНВ в Одеській області Вікторія Чалова. – З неповнолітніми та дорослими, які ними опікуються, ми обов’язково проводимо профілактичні бесіди, попереджаємо про небезпеки, з якими можуть зіткнутися на вулиці діти, допомагаємо владнати сімейні конфлікти, розповідаємо про те, як налагодити стосунки у родині. Батькам нагадуємо, що за недогляд за дітьми передбачена адміністративна та навіть кримінальна відповідальність».

У випадку з малими дітьми поліція рекомендує дорослим дотримуватися таких простих порад:

  • переконайтеся, що дитина напам'ять знає своє та ваші імена, прізвища, телефони, адресу проживання. Для перестороги покладіть їй у кишеню записку з цією інформацією;
  • у місцях скупчення людей одягайте дитину в яскравий одяг і не відпускайте її з поля зору;
  • навчіть дитину зупинятися й на одному місці чекати на вас, якщо вона загубилася. Нехай голосно кличе на допомогу, або звернеться по неї до поліцейських чи перехожих з дітьми. Зауважте дитині, що не можна підходити до будь-кого, а йти з незнайомцями кудись і поготів;
  • потренуйте ситуації, у яких малюк «губиться» – дитина має чітко знати, як діяти. За можливості придбайте для неї розумний годинник з GPS-навігатором і SOS-кнопкою, що дасть знати, якщо малюк вийде за межі встановленої геолокації.

«Підлітки не губляться, а йдуть з дому свідомо. Щоб не допустити цього, будуйте з ними дружні, теплі стосунки. Протягом дня дізнавайтеся про їхнє дозвілля, місце перебування та стан, але не тисніть надмірним контролем. Під час сварок, які трапляються в кожній родині, зберігайте спокій і пропонуйте компроміси – показуйте дитині, що поряд з вами вона в безпеці, ви завжди зрозумієте її і любите, навіть коли ваші думки розходяться», - радить Вікторія Чалова.

Якщо ж дитина зникла, головне не панікувати і не витрачати час на самостійні пошуки, які дуже часто виявляються марними. Не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102». Поліція допоможе.

Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux