Портал в режимі тестування та наповнення
Власним прикладом треба вести за собою особовий склад – заступник командира зведеного загону поліції Одещини Євген Рудковський
Опубліковано 06 березня 2023 року о 12:15

Він 29 років у правоохоронних органах, пройшов шлях від сержанта до полковника. У 2014 році думав завершити службу, навіть пішов на заслужений відпочинок, але, у зв’язку з агресією російської федерації проти України, не втримався на пенсії більше трьох тижнів і повернувся у стрій захищати державу від окупантів. Про бойові будні ми розпитали поліцейського, щойно він повернувся у ротацію з Херсонщини.

Євген Рудковський народився в Одесі, у його родині ніхто не був пов’язаний з правоохоронною діяльністю (тато працював на заводі, мама досі трудиться в лікарні акушеркою), а він чомусь схилявся до професії правоохоронця. Відтак після служби в Збройних силах України одразу пішов сержантом у Поліцію охорони. Здобув освіту в Національній академії внутрішніх справ. Працював дільничним офіцером поліції, в управлінні кадрового забезпечення та штабі ГУНП в Одеській області.

«Після довгих років служби, дослужившись  до полковника, почав було подумувати  про відпочинок. Звільнився на пенсію, а за три тижні, коли почалися перепитії на сході України і в ГУНП стали формувати батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Шторм», повернувся і вступив у його лави на посаду заступника командира роти, а згодом заступника командира батальйону».

«Штормівці» були одними з кращих бійців у зоні українсько-російського протистояння на Донбасі. Вони виконували функції підрозділу Збройних сил України, воювали, здійснювали фільтраційні заходи, захищали українські позиції, забезпечували правопорядок та дбали про безпеку місцевих жителів. Бійцям з Одещини неодноразово вручали відзнаки командування АТО та ООС і керівництва ГУНП в Донецькій та Одеській областях.

«Коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, я був готовий до бойових дій. Це – війна, і потрібно захищати державу, свою Україну, рідний дім від нападу», - без пафосу сказав наш співрозмовник.

Спершу поліцейські пліч-о-пліч з Національною гвардією, Збройними Силами України, територіальною обороною, іншими правоохоронними органами, обласною військово-цивільною адміністрацією, органами місцевого самоврядування та громадськими формуваннями у посиленому режимі виконували свої правоохоронні функції тут, на Одещині. Здійснювали фільтраційні заходи на блокпостах, забезпечували дотримання обмежень, встановлених на період воєнного часу, вели роботу щодо виявлення диверсійних груп, контрабандистів, колабораціоністів.

«У вересні ми готувалися їхати на Харківщину, але нам дали відбій, бо логістично простіше туди було виїхати підрозділам поліції з інших областей. А вже у листопаді, на початку деокупації населених пунктів Херсонщини, зведений загін ГУНП в Одеській області вперше виїхав допомагати тамтешнім колегам проводити стабілізаційні заходи та слідкувати за правопорядком», - зазначив заступник командира зведеного загону ГУНП в Одеській області Євген Рудковський.

На Херсонщині поліцейські чергують на блокпостах, патрулюють вулиці, несуть службу в слідчо-оперативних групах, проводять контрдиверсійні, розвідувальні, наступальні заходи. 

«Моє завдання як представника командування – організувати роботу підрозділів поліції. Зведений загін – це не цільний організм, у ньому різні люди, з різними характерами, думками, навичками, досвідом. Хтось був учасником бойових дій, хтось – ні. І мені треба згуртувати всіх, а це, на моє глибоке переконання, можна зробити тільки власним прикладом. Якщо хтось вагається, говориш з ним, ідеш з ним разом, щоб він бачив і відчував підтримку», - зазначив Євген Рудковський, і додав: «В умовах жорстокої та кривавої війни всі герої, всі мужньо себе поводять, самовіддано виконують свій службовий обов’язок та наближають перемогу».

Херсонщина знаходиться під постійними обстрілами московитів, там багато вбитих, поранених людей, без житла – без нічого. Хлопці, які повернулися з першої ротації, каже полковник поліції, використали на порятунок громадян всі турнікети, що мали з собою. Чи не щодня доводилося витягати людей з-під завалів, з понівечених осколками транспортних засобів, зупиняти кровотечі, доставляти поранених до лікарів. Супроводжували волонтерів з гуманітарною допомогою по населених пунктах. На блокпостах разом з військовими несли службу. Документували зруйновані будівлі, допитували людей. Якщо бачили снаряди, міни чи будь-які інші вибухонебезпечні предмети, ставили позначки, щоб сапери їх знищували. Бронежилети та каски не знімали ні вдень, ні вночі, хоч як хотілося скинути з себе ту вагу.

«Хлопці їздили кругом, на прильоти за 50-100 метрів вже навіть не зважали, хоча це небезпечно, їм розбивало осколками скло в машинах. Та більше думали про те, що треба допомагати. В Херсоні переважно залишилися літні люди або такі, яким нікуди виїжджати. Їздили та допомагали, чим могли», - каже поліцейський, і зізнається, що на все сили дає бажання вигнати ворогів з рідної землі, почуття обов’язку, що має кожен, хто складав присягу на вірність своїй Батьківщині та народові, і родина, яка так само, як і він, на своїх позиціях працює на перемогу.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux