Портал в режимі тестування та наповнення
Щоб не губилися діти: поради батькам від поліцейських Одещини
Опубліковано 29 серпня 2022 року о 11:45

З часу введення в Україні воєнного стану через збройну агресію російської федерації станом на 29 серпня 2022 року до підрозділів ГУНП в Одеській області надійшло 376 звернень про зникнення 416 дітей. Вжитими заходами місцезнаходження 414 неповнолітніх встановлено. Двоє – залишаються в розшуку.

Причини, за яких діти губляться, різні, але основна загроза нині – це війна. Як захистити дітей, аби вони випадково не загубилися у натовпі, дорозі до безпечнішого місця проживання, новій місцевості? Основні рекомендації поліцейських наступні.

Якщо дитина зовсім малесенька, подбайте про те, щоб при ній обов’язково була інформація щодо батьків: їхні номери телефонів та адреса проживання. Це може бути записка, яку ви покладете в кишеньку маляті, інформаційна бірка, яку можна пришити до одягу, чи браслет на ручку.

Постарайтеся, щоб дітки дитсадкового та молодшого шкільного віку неодмінно вивчили адресу проживання, номери телефонів мами й тата, їхні і свої прізвище, ім’я та по-батькові, засвоїли, що по допомогу можна звернутися до людей у форменому одязі поліцейських, рятувальників, військових, працівників магазинів, аптек тощо. Завдання здається легким, але варто завважити, що у стресових ситуаціях малята часто дуже лякаються і забувають навіть свої імена. Тому треба не лише постійно повторювати з ними цю інформацію, а програвати в певних життєвих обставинах, що можуть виникнути. До прикладу, нещодавно поліцейські мали справу з восьмирічним хлопчиком-переселенцем, який загубився в Роздільній. Його родина переїхала на Одещину з Донецької області, тікаючи від активних бойових дій. Відійшовши трохи від нового дому під час гри з однолітками, дитина розгубилася і не змогла знайти дороги назад, з усього, що знала, згадала лише номер будинку. Поліцейські близько години їздили вулицями міста, поки знайшли дім хлопчика.

Гарними помічниками батьків є сучасні девайси, що допомагають швидко зв’язатися з дитиною, прослідкувати маршрут її пересування, встановити місцезнаходження. Такі застосунки легко можна встановити на телефон чи планшет, вони вживлені у старт-годинники, фітнес-браслети тощо. Деякі навіть дозволяють запрограмувати маршрут дитини, якщо вона відхилиться від нього, батькам надійде оповіщення.

Підліткам такі молодіжні, цікаві та корисні гаджети точно будуть до вподоби.

Зважаючи на всі ці поради, пам’ятайте ще одну дуже важливу річ – діти повинні бути впевнені, що їх не сваритимуть, що б там не сталося, яку б витівку вони б не утнули.

У разі зникнення дитини, якнайшвидше телефонуйте на спецлінію «102» і передайте поліцейським усю наявну інформацію.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux