Портал в режимі тестування та наповнення
Правоохоронці попереджають жителів Одещини про високу пожежну небезпеку та застерігають від спалювання сухостою
Опубліковано 26 березня 2022 року о 12:51

Останнім часом кількість пожеж в екосистемах нашого регіону набула загрозливого характеру: загоряння відбуваються в лісопосадках, на луках, околицях населених пунктів, біля водойм, неподалік цвинтарів. В умовах підвищення температури повітря та сильного вітру вони можуть завдати значної шкоди як екосистемам, так і майну громадян, ба більше, призвести до загибелі людей.

«Тільки в одному Подільському районі щодня доводиться гасити до двох десятків згарищ, причиною яких здебільшого є підпал, - розповідають співробітники Подільського районного управління поліції. - Правоохоронці вже викрили чотирьох місцевих жителів віком від двадцяти до сорока п’яти років, з вини яких сталося загоряння трави і лісопосадок. Громадяни пояснили, що кинули в траву недопалок або сірник. На щастя, жителі сіл та рятувальники зупинили розповсюдження вогню і він не перекинувся на житлові будинки. На правопорушників будуть складені протоколи за ч.1 ст.77-1 КУпАП, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Щоб достукатися до свідомості людей і якнайшвидше завадити проблемі, в Березівському районі поліцейські разом з рятувальниками вже провели зустрічі з жителями кількох громад.

Громадянам пояснюють, що, окрім адміністративної, існує і кримінальна відповідальність  за знищення та пошкодження об'єктів рослинного світу. Статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинять загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, можуть обернутися для правопорушників позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Крім того, поліцейські наголошують: в умовах воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, правоохоронців та військових і знижують обороноздатність країни. Зважаючи на це, Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Відповідно до них, спалювання сухостою відтепер може розцінюватися як диверсія і каратися до 15-ти років позбавлення волі.

Профілактичні рейди розгортаються по всій Одеській області. Поліцейські розраховують на розуміння людей і просять з усією відповідальністю та серйозністю поставитися до цього питання.

Якщо стали свідками пожежі, повідомляйте на спецлінію «101» або «102».

Відділ комунікації поліції Одеської області

(за матеріалами Подільського районного управління поліції

та Березівського районного відділу поліції)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux