Портал в режимі тестування та наповнення
Поліція Одещини розповідає про безпекові проєкти, які реалізовуються в регіоні
Опубліковано 08 лютого 2023 року о 10:25

Безпека громадян була, є і завжди буде одним з найважливіших напрямків діяльності поліції, тому попри розпочату російською федерацією війну поліцією Одещини продовжується активна реалізація безпекових проєктів.

Одним із безпекових проєктів, який продовжує успішно втілюватись на території держави й зокрема нашого регіону, є проєкт «Поліцейський офіцер громади». Мета його полягає в тому, щоб офіцер поліції постійно знаходився поряд із мешканцями своєї територіальної громади, плідно співпрацював із жителями та орієнтувався на їхні потреби.

Завдяки налагодженій та плідній співпраці з органами місцевого самоврядування, на цей момент з 37 територіальними громадами, які виявили бажання та мають фінансову спроможність щодо запровадження на своїх територіях проєкту «Поліцейський офіцер громади», підписані меморандуми про співпрацю та партнерство. При цьому, на цей час у 24 територіальних громадах вже забезпечують охорону правопорядку та дбають про безпеку громадян 34 поліцейських офіцери громади.

Також хочеться зазначити, що навіть в умовах збройної агресії з боку російської федерації у 2022 році в Одеській області було призначено на посади поліцейських офіцерів громади 11 працівників поліції, які успішно пройшли всі етапи конкурсних відборів та закінчили відповідне навчання. В той же час 21 грудня п.р. до м. Одеси повернулись 3 працівники поліції, які упродовж двох з половиною місяців проходили навчання за вказаною спеціальністю у Харківському Національному університеті внутрішніх справ, який зараз базується у м. Вінниці, та найближчим часом будуть призначені на посади поліцейських офіцерів громади у Маяківську, Ренійську та Теплодарську ТГ.

Разом з цим, з метою забезпечення безпечного простору на території територіальних громад, особливо в умовах воєнного стану та створення належних умов праці для працівників поліції, в Одеській області функціонують 33 поліцейських станції, на 16 з яких службові обов’язки виконують поліцейські офіцери громади, на інших – дільничні офіцери поліції. При цьому вказані поліцейські станції на постійні основі оновлюються, а саме проводяться ремонтні роботи для надання їм сучасного стану та створення комфортної роботи працівникам поліції, а також забезпечуються необхідною комп’ютерною та оргтехнікою. Проведення вказаних заходів належним чином сприятиме урочистому відкриттю поліцейських станцій у 2023 році. Одночасно, не зважаючи на перепони різноманітного характеру, пов’язані зі збройною агресією російської федерації проти України, із вказаної кількості поліцейських станцій, 6 було відкрито саме у 2022 році. Вказані кроки щодо поширення поліцейської присутності сприяють своєчасному наданню поліцейських послуг та належному забезпеченню громадського та публічного порядку поліцейськими офіцерами громади. В умовах війни поліцейські станції стали не лише місцем роботи поліцейського, а й острівками надії та незламності, тому 4 станції ще з-поміж іншого є «пунктами підтримки». На пунктах підтримки кожен громадянин за відсутності електроенергії може зігрітись, випити гарячих напоїв, зарядити свої ґаджети та залишатись на зв’язку із рідними та близькими.

Хочеться також відмітити, що вказаний проєкт буде втілюватися надалі й у 2023 році, допоки в кожній територіальній громаді не з’явиться свій поліцейський офіцер громади, який буде постійно знаходитися поряд із мешканцями, плідно з ними співпрацювати та орієнтувався на їхні потреби, тим самим забезпечуючи безпечний клімат на території своєї громади.

Ще одним важливим безпековим проєктом став «Вихователь Безпеки»

На сучасному етапі розвитку нашої країни створення безпечного освітнього середовища та профілактика правопорушень і негативних явищ серед дітей вимагає налагодженої взаємодії органів місцевого самоврядування, закладів загальної середньої освіти, Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Саме тому наприкінці 2021 року під час форуму «Україна 30. Безпечна громада» Міністерством внутрішніх справ України започатковано масштабний і багатокомпонентний проєкт «Безпечне дитинство», який має на меті протистояти загрозам, що постають перед дітьми в сім'ї, на вулиці, в інтернеті та школі. Ключ до покращення тенденцій у цій сфері полягає саме в кооперації та злагодженій роботі різних інституцій.

Простором безпеки має бути школа та інші заклади, де навчаються діти та молодь. З цією метою, в рамках проєкту «Безпечне дитинство», одним із компонентів досягнення цілей у забезпеченні безпечного освітнього середовища, став проєкт «Вихователь безпеки», який набув своєї актуальності та реалізувався вже у 2022 році Міністерством внутрішніх справ у співпраці з Міністерством освіти, Міністерством розвитку громад та територій, освітнім омбудсменом, Асоціацією міст України, Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та власне громадами під час дії правового режиму воєнного стану на території України.

Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі (або вихователь безпеки) – це цивільна особа, основним завданням якої, після проходження відповідного навчання, є виявлення і припинення правопорушень у межах навчального закладу, участь у превентивних заходах і внесення пропозицій щодо посилення безпечного освітнього середовища. Проєкт передбачає удосконалення партнерства та комунікації поліції, рятувальників, закладів освіти, громади, батьківського та учнівського врядування задля створення для дітей вільного від булінгу, наркотиків і насильства середовища.

Одещина долучилась до проєкту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» («Вихователь безпеки»), підписавши відповідні меморандуми про співпрацю та взаємодію 11 серпня 2022 року з Савранською та Вигодянською територіальними громадами і 25 жовтня 2022 року з Подільською та Нерубайською.

Відтепер у 12 закладах загальної середньої освіти області працює чотири спеціалісти із безпеки в освітньому середовищі: Іван Лазор (Савранська ТГ), Анна Цитульська (Вигодянська ТГ), Роман Ліщенко (Нерубайська ТГ) та Владислав Маснюк (Подільська ТГ), які у плідній взаємодії з поліцейськими та рятівниками області втілюють у життя новий формат забезпечення безпечного освітнього середовища.

Також слід зазначити, що високу ефективність в підтриманні безпеки громадян, розкритті та розслідуванні злочинів показали камери відеоспостереження. Тому між Головним управлінням Національної поліції в Одеській області та КУ «Центр інтегрованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста Одеси (Центр – «077»)» укладено договір, який надає доступ та можливість оперативного керування майже 1200 камерами відеоспостереження, встановленими на території міста Одеса, з яких 201 – з функцією розпізнавання номерних знаків автотранспорту та 28 із функцією розпізнавання обличчя.

На цей час Головне управління Національної поліції в Одеській області надає активну допомогу органам місцевого самоврядування в розробленні планів розташування відеокамер з метою їх подальшого ефективного використання.

Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux