Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейський офіцер Маяківської сільської громади Сергій Слівінський: «Місцеві мешканці можуть звернутися до мене у будь-який час, а я, знаходячись завжди поряд, маю змогу вчасно їм допомогти»
Опубліковано 26 травня 2023 року о 16:00

28 травня у поліцейських офіцерів громад професійне свято – п’ять років тому саме у цей день Національна поліція та територіальні громади почали втілювати в Україні спільний проєкт, направлений на те, щоб забезпечити кожну ТГ окремим правоохоронцем, який не тільки працюватиме, а й житиме на території обслуговування. Як на Одещині просувається безпекова ініціатива і чи задоволені нею люди, покажемо на прикладі Маяківської територіальної громади.

Знайомтесь: Сергій Слівінський – поліцейський офіцер цієї громади. У правоохоронних органах він з 2007 року. Починав дільничним офіцером у рідному тодішньому Біляївському, а нині Одеському районі. Понад 15 років капітан поліції забезпечує безпеку та правопорядок на території обслуговування. На посаду ПОГа був призначений у 2022 році, після успішного проходження конкурсного відбору та спеціального навчання за європейською методикою у Харківському національному університеті внутрішніх справ.

Сьогодні Сергій Слівінський обслуговує п’ять населених пунктів – Маяки, Удобне, Надлиманське, Йосипівку та Лібенталь, у яких загалом проживає близько 12 тисяч громадян. Немало, але поліцейський кругом поспіває. 

– Я добре знаю територію, яку обслуговую, адже звідси родом. Також, що не менш важливо, я проживаю у своїй громаді і завжди знаходжуся на зв’язку з місцевими мешканцями. Більше того, моя оселя знаходиться безпосередньо у будівлі поліцейської станції в Маяках, що дуже зручно. Прокинувся, і вже на роботі, - жартома говорить «шериф».

Головне завдання поліцейського офіцера громади – орієнтуватися на потреби місцевого населення, підтримувати постійний контакт з мешканцями, щоденно забезпечувати порядок на своїй території, своєчасно реагувати на проблеми громади та запобігати вчиненню правопорушень.

– Через Маяківську громаду проходить траса міжнародного значення Одеса-Рені, відповідно великий потік людей з інших регіонів, тому маю багато роботи, направленої на визначення, хто є хто. Я навіть створив чат-бот для тісної співпраці з місцевими мешканцями у цьому напрямку, куди вони надсилають інформацію щодо підозрілих осіб. Також у нас є великі водні об’єкти, тому доводиться разом з водною поліцією протидіяти браконьєрству та нещасним випадкам на воді. Місцеві громадяни доволі часто звертаються з питаннями, що стосуються благоустрою та сімейних негараздів. Нині, в умовах війни, у нас багато переселенців, яким у всьому потрібна допомога, навіть у простих питаннях, пов’язаних з орієнтуванням на місцевості. Я налагоджую контакт з кожним мешканцем громади і тісно співпрацюю. Це – запорука спокою та порядку.

Ганна, яка була вимушена переїхати до Одещини з тимчасово окупованого московитами регіону України, розказує, як два місяці тому звернулася до «шерифа» по допомогу у вирішенні питання з закордонними паспортами для дітей. Каже: не орієнтувалася на місцевості. Сергій Слівінський допоміг доїхати до міграційної служби, зорієнтував, і питання було вирішено. Більше того, каже жінка, тепер приїжджає і питає, чи не потрібна ще у чомусь допомога, що дуже цінно.

Загалом правоохоронець виконує абсолютно всі поліцейські послуги – патрулює територію обслуговування, запобігає правопорушенням, розслідує злочини, проводить профілактичну роботу з усіма верствами населення, протидіє домашньому насильству тощо.

– Під час війни поліцейський офіцер громади плідно співпрацює з місцевим добровольчим формуванням. Зокрема, здійснює спільні патрулювання по виявленню порушників громадського порядку та комендантської години, - зазначає заступник командира ДФТГ № 1 «Маяки» Олександр Лупашко. 

Для того, щоб якісно та вчасно виконувати поставлені завдання, правоохоронець забезпечений всім необхідним устаткуванням та спецтехнікою. Нещодавно його підсилили напарником. Він щойно повернувся з відрядження з Херсонщини і знаходиться у короткостроковій відпустці, після якої стане у стрій. Частину фінансової підтримки їхньої роботи бере на себе громада. Оскільки ПОГи є повноправними представниками своєї громади, то  і звітують вони не тільки перед керівництвом, але й перед нею.

– Хочу сказати, що така співпраця дуже потрібна сьогодні нашій громаді. Офіцери поліції постійно знаходяться поряд, мають можливість щодня обговорювати нагальні потреби людей і вчасно та швидко реагувати на них, - наголосив голова Маяківської ОТГ Віктор Дяченко.

– Громадяни можуть звернутися до мене у будь-який час, тому що я тут, щоб їх оберігати, - наголосив капітан поліції Сергій Слівінський.

Довідково:

Проєкт «Поліцейський офіцер громади» був ініційований керівництвом Національної поліції у 2018 році та був підтриманий Кабінетом Міністрів, Міністерством внутрішніх справ та міжнародними партнерами. Проєкт офіційно стартував 28 травня 2019 року і є частиною ширшої міжнародної практики під назвою «community policing». Тісна співпраця поліцейських з громадянами активно практикується у США, Великій Британії, Франції та інших демократичних країнах.  

Стати поліцейськими офіцерами громади можуть тільки чинні поліцейські. Для того, щоб отримати цю посаду, їм потрібно успішно пройти тестування, співбесіду та поліграф, а згодом – навчання, яке включає практичні навички, опанування специфіки поліцейської діяльності в сільській місцевості та вивчення основ «community policing».

Основна мета проєкту — забезпечити кожну об'єднану територіальну громаду України фаховим офіцером, який стане невіддільною її частиною. В Одеській області він стартував у 2021 році, коли головами п’яти територіальних громад – Дивізійської, Красносільської, Кубейської, Лиманської та Новоборисівської – були підпасині меморандуми про співпрацю та партнерство.

Відповідно до меморандуму, Національна поліція забезпечує громаду окремим дільничним офіцером, а громада створює всі необхідні умови для роботи. 

Станом на 2023 рік на території Одеського регіону з 40 територіальними громадами підписані меморандуми про співпрацю та партнерство, які виявили бажання та мають фінансову спроможність брати участь у проєкті «Поліцейський офіцер громади». За результатами п’яти конкурсних відборів, на посади поліцейських офіцерів громад було відібрано та призначено 41 поліцейського.

Найближчими роками ініціатива перетвориться на стандартну структуру надання поліцейських послуг населенню. Відтак поліцейські офіцери громад будуть присутні у кожній ТГ, включно з містами обласного значення.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux