Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини - про безпеку в Інтернеті
Опубліковано 09 березня 2023 року о 09:15

Інтернет настільки проник у наше життя і діяльність, що ми, окрім комп’ютерів, ноутбуків, мобільних телефонів, планшетів та телевізорів, підключаємо до Всесвітньої мережі навіть холодильники, пилососи, годинники та багато інших портативних пристроїв. Онлайн ми не лише працюємо, навчаємося, а й купуємо, продаємо, розплачуємося за комірне тощо. Тому дуже важливо знати якомога більше про безпеку у «глобальному павутинні».

ДЕКІЛЬКА СПОСОБІВ, ЯКІ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

1. Оновлення програмного забезпечення

Найкращим захистом від вірусів є своєчасне оновлення програмного забезпечення. Коли ваш пристрій «пропонує» вам оновлення – не ігноруйте це.

2. Надійний пароль

Щоб ваша електронна пошта, сторінки в соціальних мережах тощо були під надійним захистом, використовуйте складні паролі з великими та малими буквами, цифрами, не менше 8 символів. Не використовуйте для паролів особисті дані, приміром, прізвища, імена, дати народження. До кожного ресурсу застосовуйте свій пароль, бажано щокварталу змінювати його. Для надійнішого захисту використовуйте двохфакторну автентифікацію.

3. Перевірка сайтів

Перш ніж вводити персональну інформацію (логін, пароль, номер телефону чи платіжної карти) на запит того чи іншого сайту, обов’язково перевірте його назву в адресному рядку браузера (https://www.privat24.ua, а не https://www.pirvat24.ua, https://www.olx.ua, а не https://www.lox.ua). Також зауважимо, що вводити інформацію з платіжних карток чи паролі від них можна лише на сайтах зі значком «замочка» в адресному рядку. На незнайомих, неперевірених ресурсах взагалі не рекомендується вводити конфіденційну інформацію.

4. Перевірка або ігнорування повідомлень, які спонукають до негайних дій

Найчастіше – це шахрайські повідомлення, що надходять нібито від імені відомих брендів, знайомих, друзів чи банків. Зазвичай, вони повідомляють про негаразди з банківським рахунком, обіцяють грошову винагороду, закликають до пожертв тощо. Не натискайте на подібні оголошення. Перевірте їх, зателефонувавши другу, на лікування якого нібито збирають гроші, у благодійний фонд чи банк, які мають офіційні контакти, через які можна уточнити будь-яку інформацію. Якщо листи від незнайомих вам осіб чи джерел – просто ігноруйте їх.

ПОДБАЙТЕ ПРО БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ

Діти використовують інтернет не менше за нас, дорослих, бо і навчаються онлайн, і спілкуються, і розважаються у віртуальному світі. Окрім мобільності, неосяжної кількості корисної інформації, мережа містить і небезпеки для них – жорстокий контент, кібербулінг, педофіли, шахраї та інші зловмисники. Тому важливо знати, що діти переглядають в інтернеті, з ким спілкуються і що розповідають про себе, а також навчити їх безпечній та відповідальній поведінці в неосяжному віртуальному просторі.

Зауважуємо на базових правилах:

Обов’язково на комп’ютері, планшеті, будь-якому іншому гаджеті дитини мають бути встановлені антивірусна програма і спеціальне розширення для браузерів, яке блокуватиме рекламу та вікна, що спливають. Вчасно оновлюйте їх.

Поясніть дитині, що не можна публікувати свій номер телефону та адресу проживання, школи, гуртків, друзів чи родичів. Це секретна інформація.

Зверніть увагу на те, що треба обирати унікальні, довгі паролі зі змішуванням букв та цифр, які складно вгадати. Наголосіть, що паролі не можна давати нікому, крім батьків.

Навчіть дитину остерігатися незнайомців, які пропонують зустрітися, випитують особисту інформацію (домашню адресу, номер телефону чи банківської картки, інтимні фото тощо). Поясніть дитині, що зловмисник може приховувати своє істинне обличчя за аватаркою дитини, а при зустрічі ладен зашкодити фізично або обшахраювати на відстані. Щоб дитині було зрозуміліше, проведіть аналогію з реальним світом: ми не розказуємо секрети всім без винятку, не йдемо нікуди з незнайомцями, не беремо від них подарунків. Так повинно бути і в віртуальному просторі.

Дружіть зі своєю дитиною у соціальних мережах, наголошуйте, що небезпечно додавати у друзі людей, яких вона не знає, бо, як вже зазначалося вище, за профілем милого хлопчика чи дівчинки може приховуватися зловмисник. Стежте за спільнотами, в яких сидить дитина, адже є групи, що нав’язують поведінку, яка може зашкодити.

Своїми діями і словами ви повинні налаштувати дитину так, щоб вона була впевнена: якщо у неї виникнуть проблеми – вона може звернутися до вас по допомогу і не отримає у відповідь агресію, докори, приниження.

Поясніть дитині, що не можна відкривати листи, які приходять з невідомих імейлів, бо вони можуть містити віруси, програми-шпигуни, які збирають конфіденційну інформацію.

Зауважте дитині, що в інтернеті не можна публікувати те, за що їй може бути соромно, що можуть інші люди використати як шантаж, залякування, маніпулювання. Навіть, якщо дитина оговтається і видалить пост, його можуть встигнути скопіювати і зберегти.

І останнє. Поясніть дитині, як себе поводити у випадку кібербулінгу – знущання, образ, поширення пліток, жорстоких жартів, демонстрації фотографій та зображень принизливого змісту в соціальних мережах та інших просторах інтернету. Якщо дитину ображають, вона відразу повинна вимагати припинення цього, показати, що не терпітиме ганебної поведінки щодо себе і обов’язково розказати про булінг батькам, вчителям – будь-кому з рідних чи знайомих, яким довіряє. Дитина має знати, що в жодному разі це не буде розцінюватися як слабкість чи пліткарство, а навпаки – найкращий метод найскорішого припинення протиправних дій кривдників.

Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux