Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські наголошують: за неправдивий виклик спеціальних служб передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність
Опубліковано 12 лютого 2024 року о 18:00

Жарти з викликом поліції, рятувальників, медиків та інших спецслужб можуть завершитися покаранням від штрафу до позбавлення волі. Крім того, варто пам’ятати: такі витівки недоречні ще й тому, що поки спецслужби гаятимуть час на їх перевірку, хтось реально може потребувати їхньої допомоги.

З початку року тільки подільськими поліцейськими викрито понад чотири десятки громадян, які розважалися у такий протиправний спосіб. Причини викликів здебільшого стосувалися сімейних і сусідських конфліктів та викрадення майна. При виїзді на місце події відомості, зазначені заявниками, свого підтвердження не знаходили, а деякі громадяни визнавали, що після вживання спиртних напоїв дзвонили за всіма номерами телефонної книги свого гаджета, серед яких є і телефон спецлінії «102».

Відносно порушників поліцейські винесли постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення і наклали на них стягнення у вигляді штрафу від 850 до 3400 гривень.

«Ми обов'язково реагуємо на всі повідомлення, але часто інформація громадян не підтверджуються. А це витрачений час, матеріальні ресурси і можливість швидше відреагувати на виклик громадян, які справді потребують допомоги», - каже керівник Подільського районного управління поліції Олег Жуковський. 

Полковник поліції зауважив, що завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань, згідно зі статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу від 850 до 3400 гривень. За завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, настає відповідальність, передбачена частиною 1 статті 259 Кримінального кодексу України, що тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років. А за те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стануть критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, заклади охорони здоров’я, освіти або якщо воно спричинить тяжкі наслідки чи буде вчинене повторно – на громадянина чекає від чотирьох до восьми років позбавлення волі, згідно з частиною 2 статті 259 ККУ.

Поліцейські закликають громадян бути свідомими і не наражати себе подібними витівками на  штрафу, а людей, які потребують допомоги, не позбавляти можливості своєчасно її отримати.

Подільське районне управління поліції


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux