Портал в режимі тестування та наповнення
Перший тиждень інформаційної кампанії "16 днів проти насильства" позаду: поліцейські Одещини розповідають про проміжні підсумки
Опубліковано 03 грудня 2022 року о 13:00

Навіть війна не завадить правоохоронцям інформувати людей про види домашнього насильства, способи запобігання та протидії йому. Адже особиста безпека завжди на часі.

За цей тиждень поліцейські організували лекції та перегляди тематичних фільмів зі школярами, профілактичні бесіди з родинами, що потрапили у складні життєві обставини, вуличні акції, на яких переконували громадян не замовчувати факти насильства і повідомляти до правоохоронців, звертатися у центри допомоги родичам домашніх тиранів.

До заходів долучилися всі відділи поліції регіону. 

Наприклад, в районах Одеси поліцейські спільно з представниками інших служб і громадськістю влаштували освітні акції на вулиці Кримській та в Олексіївському сквері, відвідали школи, разом із працівниками ювенальної пробації Одеси запросили на зустріч місцевих підлітків. «Завдання цієї щорічної акції - пояснити громадянам, що обмеження свободи, психологічний тиск, фізичне насилля - не прояви любові та турботи, а порушення закону. 

Потерпілі мають знати, як поводитись у кризових ситуаціях: тримати при собі документи та ключі від оселі, в надійному місці заховати певну суму грошей, домовитися з сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують шум і крики, а з надійними друзями - про кодове слово, за яким вони зрозуміють, що людину необхідно терміново рятувати. І головне - не забувати про фіксацію доказів вчинків тирана на фото, відео, у випадку побиття звертатись до медичного закладу», - зазначила очільниця сектору ювенальної превенції Одеського районного управління поліції № 1 Лариса Ільницька.

Правоохоронці Подільського району обговорювали з молоддю і дорослими питання гендерної рівності,  демографічного розвитку, запобіганню та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, торгівлі людьми. «Особливу увагу ми приділили підліткам, яким роз'яснювали, що відносини між громадянами будуються на повазі до думки інших людей, їхніх традицій, способу життя; закликали бути толерантними й не цькувати однолітків, не принижувати їхню гідність ні в особистому, ні в віртуальному спілкуванні. І одразу ж звертатися по допомогу, якщо вони самі потерпають від цькування чи насильства. На цьому не зупиняємося, плануємо взяти участь у тематичній квест-грі, яку організовує подільський молодіжний центр «Loft» і учні однієї зі шкіл міста», - розповіла начальниця сектору ювенальної превенції Подільського районного відділу поліції Катерина Нігрецкул.

У Роздільнянському районі ювенали спілкувалися з молодшокласниками на відкритому уроці. «Робота ювенальних поліцейських - не тільки допомогти дітям, що втрапили у халепу, а й запобігати таким ситуаціям. На цій зустрічі ми говорили про те, як розпізнати та захистити себе від фізичного, психологічного, економічного і сексуального насильства, а також від булінгу у школі й цифровому просторі», - прокоментувала інспекторка ювенальної превенції Анастасія Ясінська.

Ювенальні поліцейські Одеського районного управління поліції № 2 особливу увагу приділили тим, хто став свідком або потерпілим від насильства, але й не забували про профілактичні заходи. «Чим більше ми будемо говорити про прояви домашнього насильства та про роботу поліції з притягнення кривдників до відповідальності, тим більше українців зможуть розпізнати його і знайдуть в собі сили розірвати ці кайданки та звернутися по допомогу. Знущання з людей у будь-якому прояві має зникнути з нашого суспільства»,  - зазначив начальник районного сектору ювенальної превенції Олександр Маренченко.

У Білгород-Дністровському районі поліцейські спільно з представником служби у справах дітей селищної ради, Центру надання соціальних послуг та Саратського бюро правової допомоги поспілкувалися з пересічними громадянами на вулицях, роздали листівки з інформацією, куди звертатися по допомогу,  та організували урок «Стоп насильство» для учнів Саратської гімназії. «Як символ того, що необхідно боротися із будь-якими, навіть найменшими, проявами домашнього насильства, правоохоронці кріпили на одяг сині стрічки, що символізують синці, і розповідали зацікавленим людям, як реагувати на дії кривдника. Люди мають пам’ятати, що від їхнього ставлення та поведінки залежить чиєсь життя, вони не мають проходити повз насилля, закриваючи очі на нього», - наголосила ювенальна поліцейська територіального відділу поліції Валентина Арнаутова.


Ваш дім - ваша фортеця, і ніхто всередині не має бути загрозою. Якщо ви потерпаєте від домашнього насильства чи стали його свідком, повідомте правоохоронцям та уповноваженим органам. Як з ними зв'язатися, нагадуємо в інфографіці нижче.

Заходи до акції «16 днів проти насильства» на Одещині тривають. Нагадаємо, акція завершується 10 грудня, у День прав людини.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux