Портал в режимі тестування та наповнення
Одеські поліцейські взяли участь у Семінарі з підведення підсумків децентралізації в Одеській області
Опубліковано 06 лютого 2018 року о 16:30

На захід, організований Одеським відокремленим підрозділом «Центр розвитку місцевого самоврядування», був запрошений заступник начальника ГУНП в Одеській області Сергій Махотін.

«Мені дуже приємно, що сьогодні ми отримали змогу зібратися разом і обговорити перспективи нашої подальшої співпраці, - зазначив Сергій Петрович. - Саме від нас з вами залежить робота зі створення безпечної інфраструктури а також формування політики безпеки на території області».

Досить важливою складовою діяльності Національної поліції в Україні сьогодні є перехід від реактивної до активної моделі служби. Якщо у першому випадку справу розслідують тільки після того, як станеться злочин, то в другому поліція починає роботу зі встановлення першопричини інциденту.

«Оптимізація взаємодії поліції з населенням має на меті надання нового імпульсу застарілим формам співпраці та запровадження перевіреного часом зарубіжного досвіду участі громадськості в правоохоронній та правозахисній діяльності, а саме впровадження Концепції взаємодії поліції та громади на засадах партнерства (сommunity рolicing), - розповів поліцейський. - Ми знаємо багато позитивних прикладів участі органів влади та громадян у протидії злочинності в області, тому можемо впевнено стверджувати, що мешканці Одещини абсолютно не байдужі до стану правопорядку в регіоні».

Так, лише в 2017 році за активної участі членів громадських формувань з охорони громадського порядку було розкрито 3144 кримінальних правопорушень, затримано більше п’яти тисяч осіб за скоєння різного роду адміністративних правопорушень.

Також є позитивні напрацювання й у напрямку взаємодії поліції з органами місцевого самоврядування. Протягом минулого року на території міста Одеси було відкрито дві поліцейські станції. Ще одну поліцейську станцію за сприяння місцевої влади було встановлено на території м. Южного. Планується відкриття такої станції у с. Великий Дальник Біляївського району.

«Слід зазначити, - продовжив Сергій Петрович, - що на оперативну обстановку в Одеській області впливає те, що це - приморський та прикордонний регіон. Уздовж узбережжя Чорного моря на території області налічується понад 700 оздоровчих установ та закладів, які приймають і обслуговують відпочиваючих. Протяжність берегової зони складає близько 300 км, з них 117 км складає курортна зона, на якій розташовані об’єкти відпочинку. Влітку населення курортних районів області збільшується майже втричі. Наявність морських портів та поромних переправ – це теж фактори, які використовують правопорушники для незаконного переміщення товарів, переправлення зброї, вибухових речовин, наркотиків тощо. Результатом скоординованих та злагоджених дій, як з боку працівників правоохоронних органів, так і з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування, є те, що нам вдається стримувати злочинність та підтримувати безпеку в регіоні».

На території області поліцейські послуги надають територіальні відділи та відділення поліції, які здійснюють свою діяльність за новою структурною побудовою. Ця структура ґрунтується на функціонуванні груп реагування патрульної поліції (ГРПП), на які покладається цілодобове забезпечення оперативного реагування на повідомлення про правопорушення та інші події, здійснення у межах компетенції їх розгляду, а також проведення комплексу превентивних заходів.

«Одночасно на зміну заступають 70 ГРПП на закріпленому службовому автотранспорті, - зауважив поліцейський керівник, - які обслуговують найбільшу площу в Україні. Це - понад 33 тисячі квадратних кілометрів та 26 районів області. З метою підвищення ефективності їх роботи всі ГРПП забезпечені планшетами, завдяки яким вони мають цілодобовий доступ до різних баз Національної поліції України».

Правоохоронець відмітив, що працівники ГРПП під час виконання своїх службових обов’язків тісно взаємодіють з працівниками поліції інших служб, дільничними офіцерами поліції, членами громадських формувань, здійснюють обмін інформацією, що надходить від громадян, допомагають у розкритті кримінальних правопорушень та проводять інші заходи, що впливають на покращення криміногенної ситуації у регіоні.

Крім цього, Сергій Махотін обговорив з присутніми низку проблемних питань, одне з яких - необхідність відкриття при кожній об’єднаній територіальній громаді поліцейських станцій, що функціонуватимуть у цілодобовому режимі.

«Вирішення цих питань зробить спільну роботу працівників поліції, представників інших органів влади та громадськості у забезпеченні публічного порядку та безпеки громадян більш успішною», - підсумував Сергій Махотін.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux