Портал в режимі тестування та наповнення
Одеські поліцейські поділилися досвідом із протидії домашньому насильству з курсантами Одеського державного університету внутрішніх справ
Опубліковано 08 квітня 2024 року о 10:30

Молодь, яка здобуває фах поліцейського, ознайомили з видами цього правопорушення, алгоритмом дій на місці події, особливостями роботи з кривдниками та принципами надання правової допомоги постраждалим.

До заходу долучились представники Центру соціальних служб і служби у справах дітей Одеської міської ради.

Поліцейські розповіли курсантам, що домашнє насильств буває фізичним, економічним, психологічним і сексуальним. Воно вчиняється в сім’ї чи в межах місця проживання не лише між родичами, а й колишнім чи теперішнім подружжям або між іншими особами, які спільно проживають чи проживали однією сім’єю, але не перебувають і не перебували у родинних відносинах чи у шлюбі між собою. І незалежно від того, чи проживає або проживав кривдник у тому самому місці, що й постраждала людина. Також воно полягає не тільки в застосуванні сили, погрози вчинення таких дії теж є насильством.

«Отримавши повідомлення про домашнє насильство, поліцейський повинен зібрати дані щодо наявності усіх людей у приміщенні, загрози життю і здоров’ю присутніх, наявності зброї у кривдника, необхідності направлення «швидкої», - наголосила інспекторка сектору ювенальної превенції Одеського районного управління поліції № 1 Вікторія Авадані.

Далі вона зауважила, що безпосередньо на місці події першочерговим завданням правоохоронця є припинення правопорушення, захист та надання допомоги постраждалій особі. Працівники поліції встановлюють обставини події, складають відносно порушників адміністративні протоколи за ст. 173-2 КУпАП, а в разі потреби – виносять термінові заборонні приписи строком до 10 діб. Потім протокол направляється до суду, який і призначає покарання у вигляді штрафу, громадських робіт чи адміністративного арешту.

Поліцейські продемонстрували курсантам відео про подальшу роботу з постраждалими, які можуть звертатися по допомогу не тільки у поліцію, суди та відповідні державні органи, а й кризові центри, громадські та релігійні організації, притулки для постраждалих тощо. Роздали пам’ятки з алгоритмом дій поліцейського в ситуації домашнього насильства.

«Протиправні дії сімейних дебоширів можуть мати для постраждалих не менш серйозні наслідки, ніж пограбування, розбої та інші правопорушення, - звернулася до курсантів Вікторія Авадані. - Тому в майбутньому під час відпрацювання виклику на домашнє насильство будьте уважні і прискіпливі до збору інформації та прийняття правильного рішення. Також не слід забувати про особисту безпеку, адже домашні тирани можуть направити свою агресію і на поліцейського».

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux