Портал в режимі тестування та наповнення
На Одещині поліцейські-кінологи зі своїми чотирилапими підопічними допомагатимуть медикам з реабілітацією та відновленням правоохоронців після поранень
Опубліковано 03 листопада 2023 року о 15:15

Цей вид лікування не новий. Наші кінологи не один рік практикують каністерапію переважно з дітьми, які мають обмежені можливості, і відзначають її разючу ефективність.

Вчора на базі Кінологічного центру ГУНП в Одеській області відбулася перша зустріч правоохоронців, які проходять реабілітацію у Державній установі «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Одеській області», з «пухнастими терапевтами».

«Хлопці вийшли з «нуля» з отриманими пораненнями і потребують як фізичного, так і емоційного відновлення», - розповіла начальник лікарні Світлана Онищак.

Їх зустрічають кінологи з собаками, і сходу починається процес реабілітації. 

«Коли пацієнт гладить чотирилапого друга, то і його мозок, і мозок тварини виробляють в рази більшу кількість дофаміну – «гормону щастя». Він зменшує інтенсивність депресивних і неспокійних станів, знижує рівень кров’яного тиску, підвищує стресостійкість. Крім того, наша «мова» знаходиться на кінчиках пальців, тому саме тактильний контакт тут дуже важливий. Загалом каністерапія сприяє нормалізації психічного і фізичного стану людини, допомагає у кризовій ситуації, заспокоює і розслабляє, знижує почуття самотності, допомагає в процесі соціалізації і формуванні соціальної комунікації», - пояснює начальниця Кінологічного центру Олена Чернілевська-Ісайко.

Собаки, з якими знайомляться гості, пройшли відбір, вони не мають агресії і повністю орієнтовані на спілкування з людьми.

«Наші собаки у повсякденному житті виконують свої службові обов’язки: ми залучаємо їх до пошуку людей, наркотичних засобів, вибухових речовин, вогнепальної зброї, до участі у забезпеченні антитерористичних заходів, правопорядку, протидії злочинності, профорієнтації. Серед них є декілька, які дуже полюбляють, коли з ними спілкуються та граються – будь-хто, не тільки господар. Саме їх ми залучаємо до такої людино-тваринної взаємодії. Крім цього, у нашого каністерапевта Валентина Салія є свої особисті собаки, які працюють у цьому напрямку», - каже головна кінологиня поліції Одещини.

Під час пробного заняття кінологи, медики та пацієнти визначаться, якою стежкою йти далі: у каністерапії їх чимало. Це і читання з собакою, і прогулянки, і плавання, купання, годування, гра, навіть сон з собакою. Вибір залежить від посттравматичного стресового розладу правоохоронців, який доведеться корегувати, та їхнього бажання.

«Такі заняття не можуть бути примусовими. Ми запросили поранених колег у гості для емоційної підтримки, розповісти, що є такі індивідуальні та групові заняття. І якщо у них виникне бажання та не буде протипоказань, наприклад, алергії на собачу шерсть, то далі для кожного бійця будемо підбирати свого «хвостатого терапевта». Це вже враховуватимемо з лікарями і самими пораненими. Зауважу одне: ті, хто потребує такої реабілітації, їхні близькі, лікарі, які ведуть терапію – всі відмічають, що вплив собак дуже позитивний взагалі на емоційний інтелект і на соціалізацію людей. Також додам: за нашими  дослідженнями стресостійкості кінологів, ми одні з найбільш стійких до стресу із поліцейських професій через те, що працюємо з тваринами», - зізнається Олена Чернілевська-Ісайко.

Відразу після завершення першого заняття з тваринами їхній позитивний вплив на психоемоційний стан людини підтвердили і медики.

«Дуже цікавий проєкт, емоції переповнюють і нас, і наших захисників, усі залишилися у захваті. Такого задоволення ми не відчували давно. У скрутні часи вкрай важливо, щоб наші бійці мали цей позитив», - зазначила начальник Державної установи «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Одеській області» Світлана Онищак.

Цей проєкт точно матиме продовження, адже усі сторони готові до співпраці.

«Рекомендую каністерапію усім, хто потребує реабілітації. Тваринки чудові та грайливі. Спілкування з ними приносить море позитивних емоцій. Беріть лише на заняття побільше смаколиків для пухнастих друзів», - порадив Віктор Мисак з автомобільного взводу автомобільної роти 126-ї окремої бригади територіальної оборони міста Одеси, який відновлюється після поранення.


Відділ комунікації поліції Одещини 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux