Портал в режимі тестування та наповнення
«Хороший оперативник той, який відданий своїй справі», - начальник управління карного розшуку поліції Одещини Ігор Панченко
Опубліковано 15 квітня 2024 року о 13:15

Він має 19-річний досвід роботи в оперативно-розшуковій справі і репутацію професіонала, який, якщо береться за справу, то вона неодмінно буде розкрита. Сьогодні, з нагоди відзначення 105 річниці від дня створення карного розшуку, Ігор Панченко розповів про роботу свого підрозділу в умовах повномасштабної війни.

– Ігорю Валерійовичу, розкажіть про підрозділ, яким Ви керуєте. За якими напрямками нині працюють оперативники управління карного розшуку поліції в Одеському регіоні?

–Напрямки роботи підрозділу в усі часи залежали від криміногенної ситуації. Основані зусилля оперативників спрямовані на попередження та розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів. Простими словами нашими пріоритетами в роботі є боротьба із злочинами, що посягають на життя, здоров’я, статеву недоторканність людей – вбивства, нанесення тілесних ушкоджень, зґвалтування тощо. Не меншу увагу ми приділяємо розкриттю розбійних нападів, пограбувань, крадіжок, шахрайств, незаконних заволодінь автотранспортом та інших злочинів майнової спрямованості. Продовжується кропітка робота з виявлення та знешкодження організованих злочинних груп, усунення злочинного впливу на криміногенну ситуацію так званих «кримінальних авторитетів». Новим викликом для карного розшуку стала робота з документування злочинів, вчинених проти миру та безпеки. Окремим напрямком нашої діяльності була та залишається організація розшуку злочинців та безвісти зниклих громадян, встановлення особи людей, які є невідомими. 

– А з якими новаціями оперативники зіткнулися у роботі під час повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ на територію України?

– Умови сьогодення диктують посилення роботи з вилучення із незаконного обігу зброї та боєприпасів, особливо військового зразка.

По-друге, це поява псевдоволонтерів, які шахрайським шляхом під виглядом збирання коштів для потреб ЗСУ вчиняють кримінальні правопорушення. 

Перехід бізнесу на онлайн-торговельні майданчики мережі Інтернет поставив перед нами завдання виявляти та зупиняти діяльність осіб, які за допомогою просунутих комп’ютерних технологій шахрайським шляхом отримують доступ до банківських рахунків і коштів громадян або займаються продажом неіснуючого товару.

З’явились задокументовані нами факти злочинів, що вчинялись мешканцями нашої області або особами з числа переселенців на замовлення представників російського криміналітету та спецслужб рф. Спектр замовлень дуже різноманітний, але ціль завжди одна – викликати резонанс у суспільстві. Це так званий телефонний тероризм – анонімні повідомлення про мінування цивільних об’єктів, факти навмисного знищення майна шляхом підпалу, функціонування на непідконтрольних територіях шахрайських кол-центрів, створення для втягнення в кримінальну діяльність непрацюючої молоді різноманітних інтернет-суспільств у соціальних месенджерах.  

Новою для нас стала протидія організації незаконного перетину державного кордону особами призивного віку.

– Ви, мабуть, аналізували, яких злочинців стало більше під час війни?

– Найбільшу частину затриманих нами злочинців становлять крадії, на другому місці – особи, що причетні до незаконного обігу наркотичних речовин, далі йдуть шахраї. Збільшилась кількість затриманих за вчинення злочинів у сфері нелегального обігу зброї, навмисного пошкодження майна, охорони громадського порядку, використання електронно-обчислювальних машин. На жаль, побільшало притягнутих до кримінальної відповідальності жінок.

– Розкажіть про роботу оперативників поліції Одещини на деокупованих територіях інших областей України.

– Наші розшуковці, як і всі, виїжджають на деокуповані території, де загалом виконують ті самі функції, що і тут. Втім, допомагають тамтешнім правоохоронцям у виконанні і трохи інших завдань. Уся спільна робота націлена на наближення перемоги України над ворогом.

– Пане полковнику, Вам доводилося рятувати людей?

– По-своєму ми рятуємо людей кожного дня, розшукуючи та затримуючи злочинців, тим самим не допускаючи скоєння ними нових злочинів. Також ми працюємо на попередження кримінальних правопорушень, чимало нами було попереджено розбійних нападів та замовних вбивств.

– Продовжіть, будь ласка, думку: хороший оперативник, якого я візьму в свою команду, повинен бути…

– Хороший оперативник повинен бути відданим своїй справі. У його роботі вкрай мало радісних моментів, загалом лише складні та ненормовані будні, ризик та небезпека, пов’язані з розкриттям злочинів та затриманням злочинців. Тут знаходяться тільки самовіддані люди, для яких робота – це життя.

– При цьому Ви не вважаєте себе та їх героями?

– Це наша робота…

Відділ комунікації поліції Одеської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux