Портал в режимі тестування та наповнення
Фішинг – це не про рибалку, а про шахрайську схему, від якої поліцейські Одещини хочуть застерегти
Опубліковано 16 березня 2023 року о 15:10

Мова йтиме про те, як вберегти свої персональні дані, реквізити банківських карток та гроші на рахунках під час користування інтернет-простором.

Одним із поширених видів шахрайства є фішинг. Простими словами – це виманювання у довірливих або неуважних громадян конфіденційної інформації на сайтах-двійниках різних ресурсів.

Щоб ввести в оману людей, аферисти підробляють зовнішній вигляд та доменну адресу вебсторінок відомих магазинів, дошок оголошень, сервісів доставки, обміну валют, банківських установ тощо і «закидають» посилання на фішингові ресурси в особисті повідомлення, у соціальні мережі – кругом, де тільки можна. Громадяни, не помічаючи різниці між справжнім сайтом і підробкою (а вона може бути, наприклад, всього в одній літері у доменній адресі – pruvat24.ua, а не privat24.ua), користуються ним і заповнюють на ньому реквізити своїх банківських карток, наприклад, при сплаті коштів за покупку. Конфіденційна інформація опиняється в руках правопорушників, що дає їм змогу знімати гроші, наявні на рахунках потерпілих.

До прикладу, на Одещині поліцейські викрили групу комп’ютерних зловмисників, які привласнили понад 300 тисяч гривень з чужих банківських карток за допомогою фішингу. Через спеціально створений чат-бот шахраї розсилали громадянам повідомлення «Дія. Допомога від ООН» з пропозицією отримати від держави грошову допомогу в сумі 2200 гривень і посиланням на фішинговий сайт з інтерфейсом, схожим на «Приват 24». Шахрайський вебресурс виманював у відвідувачів реквізити їхніх платіжних карток. Ними в подальшому аферисти користувалися під час покупок товару в інтернет-крамницях.

То ж як захистити себе від фішингу? 

Фахівці з кіберполіції радять:

- ігнорувати сумнівні гіперпосилання, рекламу і не переходити на сторонні ресурси;

- уважно перевіряти URL-адресу – у кожного сайту вона унікальна і розбіжності означають, що ви потрапили на фішинговий ресурс. Пам’ятайте, що  офіційні сайти України містять в URL-адресі «gov.ua»;

- купуючи щось на платформах оголошень, обговорюйте деталі в чаті цієї платформи, а не переходьте у месенджери, бо туди можуть надіслати фішингове посилання;

- купуйте та сплачуйте лише на перевірених сайтах;

- не вводьте конфіденційні дані, особливо термін дії та CVV-картки, на сторонніх ресурсах.

Якщо ж ви вже стали жертвою злочину, не зволікайте з дзвінком на спецлінію «102».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux