Портал в режимі тестування та наповнення
Фахівці ізраїльської організації у сфері надання першої психологічної допомоги Israel Trauma Coalition поділилися з одеськими поліцейськими досвідом роботи з громадянами у кризових ситуаціях
Опубліковано 27 листопада 2023 року о 10:45

Українці мають гостру потребу у подоланні стресу, пов’язаного з війною. І поліцейські одні із тих, хто надає психологічну допомогу постраждалим громадянам безпосередньо на місцях подій, а також у місцях реабілітації. Тож досвід іноземних колег з країни, яка сама знаходиться у стані війни, для нас дуже цінний.– Цей тренінг був організований Міністерством внутрішніх справ України в рамках проєкту «Алгоритм надання психологічної допомоги та супроводу в кризових ситуаціях», що входить до Всеукраїнської програми ментального здоров’я. Для нас важливо було підвищити кваліфікацію психологів «лінії першого контакту», які виїжджають на місця надзвичайних ситуацій і надають першу екстрену психологічну допомогу постраждалим, адаптувати міжнародні протоколи і надалі імплементувати їх по всіх регіонах нашої держави, в усіх психологічних службах системи МВС, - зазначив начальник Управління психологічного забезпечення МВС Андрій Костюк.

Триденний навчальний курс для психологів ГУНП в Одеській області провели експерт Ізраїльської коаліції по роботі з травмою, клінічний психолог, психотерапевт-адиктолог, когнітивно-поведінковий терапевт-супервізор, лікар-суїцидолог Ігор Мішунін та офіцер поліції Ізраїлю у відставці Алекс Кагальский. Участь у тренінгу також взяли представники інших служб поліції, зокрема управління превентивної діяльності, поліції діалогу, відділу професійного навчання та відділу організації соціальної роботи.

Під час занять, які включали і теоретичну, і практичну складову, поліцейські активно відпрацювали алгоритми дій за низкою протоколів, зокрема «Тріаж» (визначення пріоритету надання допомоги пацієнтам в залежності від складності їхнього стану), «Яалом» (виведення людини з шокового стану) «BASIC PH» (багатовимірна модель подолання стресу та пошуку внутрішньої стабільності). Тренери поділилися власним досвідом роботи з людьми у складних травматичних умовах.

Усі заняття проходили у вільному форматі, з відтворенням атмосфери реальної обстановки стресових подій. Останнє із них було проведено спільно з представниками ДСНС та медичних закладів. На ньому розглядався міжнародний протокол взаємодії екстрених служб під час кризових подій. 

– У цей складний період, сповнений важких подій, що емоційно надломлюють та виснажують, ми допомагаємо дорослим і дітям, правоохоронцям і цивільним громадянам впоратися зі своїми почуттями та відшукати шлях до розв’язання проблеми, як безпосередньо на місці події, так і пізніше, під час їхньої реабілітації у медичних закладах або у кімнатах, створених нами для психологічного розвантаження. Тож для нас дуже цінні знання фахівців Israel Traumа Coalition, яких вважають світовими експертами в галузі надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях. Завдяки їм ми стали сильнішими, масштабували свої попередні знання, які використовуватимемо в роботі з людьми, - розповіла начальниця психологічної служби поліції Одещини Оксана Васютинська і подякувала Israel Trauma Coalition за те, що попри війну у власній країні, завжди залишаються на зв’язку з Україною, підтримують та діляться безцінним досвідом.

Переконані, корисною буде інформація і для пересічних громадян, які не є фахівцями у даній галузі, як допомогти ближньому, що переживає горе. Це питання було наскрізним у тренінгу. Головне – не уникати зустрічей з людиною. Ніколи не настане вдалий час, місце чи обставини, щоб підтримати її. Будьте поряд, говоріть або мовчіть. Іноді два слова важливіші за підготовлену промову. Іноді просто ваша присутність важливіша за будь-які слова.

Відділ комунікаціїї поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux