Портал в режимі тестування та наповнення
Аварія на ЧАЕС - це трагедія всього людства, яку забути неможливо
Опубліковано 26 квітня 2018 року о 10:57

Будь-яка подія, що трапляється в нашому житті, поступово забувається. Лише безпосередні учасники таких подій пам’ятають їх та несуть у своєму серці через все життя. Одним із героїв, які вирушили на ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС, був працівник Кодимського райвідділу колишньої міліції Юрій Поліковський.

Народився Юрій Григорович в с. Писарівка Кодимського району Одеської області. З 1986 року проходив службу на посаді інспектора Державного пожежного нагляду Кодимського райвідділу. Саме під час проходження служби він потрапив на Чорнобильську АЕС, де входив до складу Одеського зведеного загону протипожежної безпеки. Серед особового складу він був наймолодший, всі інші були одружені та вже мали дітей.

У жовтні 1986 року загін з Одещини прибув на місце катастрофи. До його функцій входила як пожежна профілактика на станції, якою, в основному, займався офіцерський склад, так і чергування й безпосередньо гасіння пожеж на ЧАЕС.

У перший день на місці події офіцери Одеського загону гасили кабельні тунелі, за що в подальшому були нагороджені державними нагородами «Тоді на станції працювали небагато людей, адже пускали туди тільки по спеціальним пропускам. У кожного було два дозиметра, які визначали кількість рентгенів: на грудях та в кишені, адже тривале перебування під впливом радіації могло коштувати життя, – згадує ліквідатор. – Працювали ми змінами по вісім годин. Одягнені були в кілька спеціальних костюмів та головні убори. На ногах – бахіли, на обличчях – маски».

Майже з перших днів роботи в зоні відчуження оперативний підрозділ Одеського загону займався ліквідацією пожежі, яка виникла в результаті падіння гвинтокрила на енергоблок. У зв’язку з великою кількістю технічних та інших кабінетів, коридорів, поверхів та інших приміщень самостійних рух без гіда на станції був заборонений, адже без обізнаності місцевості можна було отримати смертельну дозу радіації. Після цієї операції деяких співробітників було відправлено до м. Одеси, як ліквідаторів, які отримали критичну дозу радіації. Юрій Поліковський теж отримав чималу дозу опромінення - 19,9 рентген.

«Дні, проведені на ЧАЕС, забути неможливо, - розповідає Юрій Григорович.  - Не забуваються розміри станції, її велич, сила-силенна техніки, що знаходилася в могильниках, наслідки та жахи вибуху».

У зв’язку з участю в ліквідації Чорнобильської АЕС Юрій Григорович отримав звання полковника поліції у відставці. Зараз він працює головним спеціалістом Кодимського РС УДМС України в Одеській області. «Роки минули, але пам’ятаю все, наче все було вчора. Це – трагедія всього людства, яку забути неможливо», -  ділиться Юрій Поліковський.

Кодимський відділ поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux