Портал в режимі тестування та наповнення
Правоохоронці Одещини ліквідували злочинну групу, учасники якої шляхом обману вербували людей для втягнення в злочинну діяльність у Франції
Опубліковано 20 квітня 2021 року о 09:20

Вісьмох правопорушників затримали в Україні та оголосили підозри за частинами 2 та 3 статті 149 Кримінального кодексу України. Ще дев’ятьох викрили у Французькій Республіці. За законами цієї країни на час досудового розслідування їх взяли під варту терміном на один рік.

Встановлено, що до складу злочинної групи входили громадяни України та сусідньої держави, частина з яких проживала в Подільську на Одещині, а частина – за кордоном. На території Одеської області зловмисники підшукували людей з матеріальними проблемами, яких у подальшому переміщали до Франції, де примушували незаконно отримувати статус біженців і грошові виплати, призначені державою для таких осіб.

Для реалізації злочинного задуму правопорушники пропонували нашим співвітчизникам екскурсію Європою, завершальною локацією якої було французьке місто Мелен. Там вони відбирали у потерпілих документи та гроші і, використовуючи уразливий стан людей, змушували телефонувати в посольство та, посилаючись на події на сході України, просити статус біженців. На час розгляду заяв, який триває близько дев’яти місяців, українцям видавали картки для отримання щомісячної грошової допомоги. По закінченню оформлення всіх необхідних документів зловмисники картки у наших співвітчизників відбирали, а їх самих відправляли додому.

Загалом з однієї завербованої людини правопорушники отримували близько тисячі євро чистого прибутку. А за півтора роки протиправної діяльності вони вивезли з Одеської області за кордон і провернули махінації з сотнями громадян.

В ході масштабної спецоперації українських та французьких поліцейських, що тривала більше пів року, злочинну групу було ліквідовано. Вчора, 19 квітня, оперативниками Управління міграційної поліції Одещини спільно зі співробітниками Слідчого управління ГУНП в Одеській області, Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області ДКП НПУ та прикордонниками, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури та за силової підтримки спецпідрозділів КОРД, БПОП та ТОР, проведено 49 санкціонованих обшуків за місцями мешкання фігурантів в Одеській області. В ході цих заходів вилучено низку документів та паспортів громадян України для виїзду за кордон, банківські картки, видані банками України та Франції, електронні квитки, засоби зв’язку, медичні книжки, чорнові записи, гроші та інші речі, що мають доказове значення у справі.

Під час обшуку за місцем мешкання одного з фігурантів  правоохоронці виявили жінку, яку проти волі тримали господарі. Її безкоштовно примушували виконувати всю хатньою роботу, займатися городом та доглядати за домогосподарством. За вказаним фактом було розпочате провадження за ч. 1 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

За результатами досудового розслідування вісьмом особам віком від 26-ти до 49-ти років оголошено підозри у вербуванні та переміщенні людей за кордон з метою експлуатації, з використанням обману та уразливого стану, за попередньою змовою. Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ще дев’ятеро осіб затримані у Франції тамтешніми правоохоронцями. За підозрою в організації шахрайської схеми отримання бюджетних коштів Республіки Франції шляхом фіктивного оформлення статусу біженців на час досудового розслідування їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на один рік. 

Відповідно до українського законодавства, зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. Слідство триває.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux