Портал в режимі тестування та наповнення
Понад двісті років поліцейським допомагають вірні помічники - службові собаки
Опубліковано 08 лютого 2019 року о 15:00

8 лютого 1816 року під час арешту злочинної групи в англійському графстві Абердиншир разом з місцевими правоохоронцями вперше працював службовий пес. Тоді дресирований бультер'єр допоміг поліцейському Малкольму Гіллеспі затримати банду контрабандистів віскі. Однак регулярно залучати дресированих собак для несення служби в поліції почали аж через 83 роки в бельгійському місті Гент.

Сьогодні у кінологічному центрі Головного управління Нацполіції в Одеській області несуть службу півсотні службових собак. Вони допомагають правоохоронцям у розкритті злочинів, забезпеченні публічної безпеки і порядку, протидії тероризму та нелегальному обігу вогнепальної зброї і наркотиків.

«Аналізуючи минулорічні досягнення, бачимо, що кожен наш чотирилапий помічник посприяв розкриттю щонайменше сорока злочинів, а всі разом вони допомогли розкрити більше тисячі кримінальних правопорушень», - зазначила начальник кінологічного центру ГУНП в Одеській області Олена Чернілевська.

Зокрема, у пошуку загиблих із десяти випадків собаки дали дев’ять позитивних результатів. Завдяки їхньому бездоганному нюху в оперативно-розшукових та профілактичних заходах було виявлено до півсотні одиниць вогнепальної зброї та вибухових пристроїв, близько п’яти кілограмів вибухових речовин та майже три тисячі набоїв. У спеціальних операціях з протидії незаконному обігу наркотиків вони виявили більше тридцяти кілограмів наркотичних речовин, а під час забезпечення публічного порядку і безпеки - допомогли затримати вісімнадцять правопорушників. Активну участь службові собаки беруть і у патрулюванні стратегічних об’єктів та блокпостів, у тому числі в зоні проведення операції об’єднаних сил.

«Окрім того, що вухані – прекрасні працівники, вони ще й затяті спортсмени, - додає поліцейська. На третьому відкритому чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів у Дніпрі команда ГУНП Одеської області посіла ІІ місце у вправі «подолання смуги перешкод» та ІІІ місце у вправі «затримання умовного порушника зі службовим собакою».

 

За матеріалом кінологічного центру ГУНП в Одеській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux