Портал в режимі тестування та наповнення
Масштабні зловживання керівництва Державної продовольчо-зернової корпорації України – слідчі Нацполіції попередили спробу вивезення зерна
Опубліковано 07 вересня 2021 року о 13:35

Товар на 7 мільйонів доларів США  намагалися вивезти з митної території України на адресу компанії-нерезидента, яка має заборгованість перед держкорпорацією за раніше поставлений вантаж. На даний час у морському порту «Чорноморськ» проводяться невідкладні слідчі дії.


 
Нагадаємо: викрили неправомірну діяльність службових осіб Державної продовольчо-зернової корпорації (далі - ДПЗКУ) та злочинну схему слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Під час слідства встановлено, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару.


 
Правоохоронці викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижчою за ринкову.

Зокрема упродовж січня-травня 2021 року між ДПЗКУ було укладено зовнішньо-економічні контракти на експорт зернових із іноземними компаніями на загальну суму понад 231 мільйон доларів США. Станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед корпорацією, а відповідно і завдані збитки, складає понад 57 мільйонів доларів США.
 
У серпні цього року слідчі ГСУ повідомили про підозру колишньому голові правління АТ «ДПЗКУ», а також бенефіціарному власникові товариства, яке здійснювало зберігання і перевезення зернових культур, та компанії-нерезидента, на користь якої здійснювалася їх поставка. Дії фігурантів кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.


 
Сьогодні, 7 вересня,  поліцейські попередили завантаження на морський транспорт і вивезення з митної території України зернових культур на адресу компанії-нерезидента, яка має заборгованість ДПЗКУ на суму 7 мільйонів доларів США за раніше поставлений вантаж. Наразі проводяться невідкладних слідчі дії у морському порту «Чорноморськ» та в складських приміщеннях.


 
Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.

Управління комунікації Нацполіції
за матеріалами ДСР та ГСУ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux