Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини застерігають громадян від нових шахрайських схем
Опубліковано 26 січня 2022 року о 14:41

Пов’язані вони з «ковідною» тисячею та інтернет-шопінгом.

Не так давно стартувала державна програма єПідтримки по виплаті 1000 гривень вакцинованим від COVID-19 і махінатори під виглядом банківських працівників активно почали атакувати громадян телефонними дзвінками та повідомленнями з пропозицією перерахувати отримані кошти з віртуальної картки на основну, для виплат, щоб, так би мовити, монетизувати їх, а це державою не передбачено. Під приводом такої маніпуляції з грошима шахраї намагаються випитати у людей номери їхніх банківських карток та інші персональні дані, які, як усі знають, але інколи забувають, нікому не можна розголошувати, бо це пряма загроза втратити наявні на рахунку гроші. До прикладу, нещодавно за вищевказаною схемою були викрадені 1800 гривень з банківської картки 48-річного жителя Одеси, щойно він пристав на пропозицію псевдопрацівників фінансової установи і надав їм конфіденційні дані щодо картки. Поліцейські розпочали за фактом шахрайства  провадження і розслідують цю справу.

І ще раз поговоримо про покупки в інтернеті на умовах передоплати. Ми неодноразово переконували громадян у тому, що такий шопінг має ризик залишитися ні з чим через, м’яко кажучи, ненадійних продавців, тому сплачувати за товар кошти варто тільки після його отримання та перевірки. Залишаємося непохитними у своїх настановах, бо зловмисники почали вдавати з себе надійних торговців, але ненадовго. Раз чи декілька вони дають можливість покупцеві придбати по передоплаті товар у невеликих обсягах, втираючись у довіру, а коли людина, повіривши в порядність продавця, замовляє більше і на значну суму, зникають, щойно надходить переказ грошей. І подібних випадків за короткий проміжок часу поліцейськими обліковано більше півтори сотні.

Для реалізації своїх протиправних намірів зловмисники постійно вдосконалюють напрацьовані протиправні схеми, але якщо бути розсудливими і вивчати проблемні питання та консультуватися з фахівцями, перш ніж виконувати сумнівні пропозиції людей, яких ви в очі не бачили, їхні шанси ошукати когось знижуються до нуля.

Якщо ж вже так сталося, що ви або хтось із ваших знайомих потрапили на гачок шахрая, не замовчуйте це, а повідомляйте в поліцію, яка має фахівців з викриття злочинців у віртуальному просторі.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux